Assalamualaikum!
Dah lama rasa tak tulis dalam blog ni. Asyik tulis kat papan putih, buku pelajar, Rindunya,,. Apa khabar semua? Ee harap semua sihat
walafiat.
Ok, hari ni ee nak share resepi kuey teow kungfu yang sangat
sedap. Kuey teow kungfu ni memang makanan kegemaran ni. Kalau tambah the ais,
waa superb! Semua yang kenal ee memang tahu sangat pasal ni.
Sebenarnya ni kali pertama buat. Cuak jugak takut tak jadi. Nasib
baik la encik suami puji! Waa, ni yang buat lagi semangat nak kongsi ni. Jom
kita tengok resepi ni. Mudah je, tak susah pun..
Ni la ghope kuey teow tu. |
Bahan-bahannya :
Untuk Kuey teow
½ bungkus kuey teow
2 biji telur
1 sudu lada sulah
Untuk Sos
100gm udang (buang kulit)
100gm sotong (potong bulat)
3 ulas bawang putih (cincang)
3 batang cili padi
1 batang lobak merah - sederhana besar (potong
panjang)
1 ikat sawi kalian
100gm kubis
3 sudu sos tiram
2 sudu tepung jagung + ½ cawan air
2 sudu minyak masak
Sedikit air
Garam secukup rasa
Cara-caranya :
1)
Basuh kuey teow sehingga
bersih. Pukul telur dan masukkan kuey teow. Gaulkan.
2)
Panaskan minyak dan goreng kuey
teow sedikit demi sedikit sehingga garing.
Asingkan ke tepi.
3)
Untuk sos, panaskan minyak.
Masukkan bawang putih dan goreng sehingga naik bau.
4)
Masukkan udang dan sotong. Didhkan
sehingga keluar air sotong.
5)
Masukkan campuran air dan
sos tiram Masukkan sekali lobak merah.
Didihkan sehingga lobak merah lembut.
6)
Masukkan sayur sawi kalian dan
kubis. Tambahkan garam secukup rasa.
7)
Seterusnya masukkan bancuhan
tepung jagung. Tutup api dan kacau rata.
8)
Siap!
Kuey teow kungfu ni sedap kalau makan masa panas. Hidang
pulak dengan air teh panas. Waa, menyengat rasanya! Selamat mencuba!
Ameerah
Shaklee Independent
Distributor
ID no
1095681
Tel no 0102888494
FB Ameerah
Ee
FB Page A
step for a healthy life
Insta
eeameera
No comments:
Post a Comment